Ini Sebab Kenapa Anda Perlu Basuh Dahulu Kurma Sebelum Dimakan

Biasanya bila kita makan kurma, kita tidak akan cuci dahulu kurma tersebut mungkin karena kita pikir kurma yang diletakkan di dalam kotak sudah dicuci terlebih dahulu. Wanita ini berbagi bagaimana proses manajemen kurma sebelum diimpor ke Malaysia dan betapa pentingnya kita harus mencuci dahulu kurma tersebut sebelum dimakan.
Kemarin kan Kak Bib tanya, korang makan kurma cuci ke tak ? Macam macam jawaban lak yang lak Bib dapat.
Ni nak citer ni. Bapak sedara kak Bib, dia impor sendiri kurma dari Madinah tau. Takde guna guna orang tengah.
Jadi, dia selalu ler pegi ladang sampai ke pabrik. Isteri dia follow belakang.
Isteri dia merangkap mak sedara kak Bib kata, kalau la korang tengok macam mana dorang handle kurma, pasti korang tak sampai ati nak makan tanpa cuci.
Haih, bukan nak suro cuci tu macam cuci ikan ke cuci piring. Cuci macam lalu kan air gitu jek. At least debu debu yang melekat tu tanggal la kan. Warna kurma pun lagi cantik berseri.
Kurma tu bukan petik terus masuk kotak. Di campak tanpa ihsan tanpa perasaan kat tanah yang 'bersih' dulu beb.
Tak nak citer lelebih la. Nanti korang makan tak kenyang, mandi tak basah. Nanti sapa yang susah? Koranggg jugakkk ?
** # Pssst; kurma tu bila dah jirus air, terus tos. Tak yah parkir sabun ke shampoo. Pastu kering kan dalam suhu kamar sampai dia kering. Jangan lupa tutup! Takut ntah binatang apa apa tumpang lalu kannnn !!
Ikhlas, Kajol

Sumber: FB Habibah Badar Bajrai

Incoming search terms:

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.