MasyaAllah,Mati Mengejut… Jasad Allahyarham Ustaz Arifin ‘MENANG1S’ saat dikafankan

MasyaAllah, jas4d Allahyarham Ustaz Arifin ‘MENANG1S’ saat dikafankan

Subhanallah, tanda2 HUSNUL KHATIMAH jelas kelihatan semasa jen4zah Allahyarh4m Ustaz Arifin sedang dikaf4nkan…

Telah tul4r sebuah video jenaz4h ulama tersohor Indonesia, Ustaz Arifin Ilham yang menyaksikan dengan jelas tanda-tanda HUSNUL KHATIMAH!

Anda saksikan sendiri bagaimana jas4d yang sudah terbujur kaku di pembaringan yang sedang dikaf4nkan, masih boleh mnegeluarkan air mata! Ya, itulah tanda-tanda yang sangat jelas bahawa ia sebuah pengakhiran yang MULIA…

Berbahagialah engkau di sana wahai sang guru yang HEBAT. Semoga Allah mengampuni segala d0sa-d0samu dan menempatkanmu di kalangan hamba-hambaNya yang bertaqwa, aamiiiin…

sumber; Nik Saiful (Sepat Putih) via islamikmedia

Info Tambahan ‘Moga m4ti dalam khusnul khatimah’

Benarkah sifat m4ti itu mengejut? Pada hakikatnya, kem4tian adalah satu ketentuan Allah SWT. Setiap manusia pasti akan mengalami kem4tian.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Tiap-tiap diri (sudah tetap) akan merasai m4ti, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Kami (untuk menerima balasan).” (Surah al-Ankabut, ayat 57)

Ibn Kathir berkata: Iaitu di mana saja kamu berada, nescaya kem4tian akan mendatangi kamu. Maka, hendaklah kamu berada dalam ketaatan kepada Allah. (Rujuk Tafsir al-Quran al-‘Azim(6/197)
Apabila seseorang sudah tiba ajalnya, maka tidak dapat lagi diundurkan atau dipercepatkan walaupun sesaat. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang ditetapkan), maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka dikemudiankan walau sesaat pun, dan tidak dapat pula mereka didahulukan.” (Surah al-A’raf, ayat 34)
Kem4tian mengejut antara tanda-tanda hampirnya berlaku ki4mat.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesungguhnya di antara tanda-tanda hari ki4mat adalah…munculnya kem4tian mengejut.” (Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Saghir – 1132)

Daripada Aisyah, beliau berkata: Aku bertanya kepada Rasulullah SAW berkenaan kem4tian mengejut. Lalu Baginda bersabda maksudnya: “(M4ti mengejut) adalah suatu kesenangan bagi seorang Mukmin dan penyesalan bagi orang derh4ka.” (Riwayat Imam Ahmad – 25556)

Turut disebut di dalam kitab Fath al-Bari, sebahagian daripada ulama salaf tidak menyukai kem4tian yang datang secara mengejut. Hal itu kerana dibimbangi kem4tian mengejut tidak memberi kesempatan bagi seseorang untuk meningga4lkan wasiat dan juga mempersiapkan diri untuk bertaub4t serta melakukan amal soleh.
Perkara itu dinukilkan Imam Ahmad dan sebahagian daripada ulama mazhab Syafi’i. Imam al-Nawawi menyatakan, beberapa orang daripada kalangan sahabat Nabi SAW dan juga orang soleh meningg4al secara mengejut.
Imam al-Nawawi berkata: “Kema4tian mengejut itu disukai oleh para muqa4rrabin (mereka yang sentiasa menjaga amal kebaikan kerana berasa diawasi oleh Allah).”(Fath al-Bari – 3/245)
Al-Hafiz Ibnu Hajar kemudian berkata, “Dengan yang demikian, maka kedua-dua pandangan di atas dapat disatukan.”(Fath al-Bari – 3/255). Disebut bahawa Luqmanul Hakim pernah memberikan nasihat peringatan kepada anaknya mengenai kem4atian mengejut.

Daripada Uthman bin Zaidah, beliau berkata yang bermaksud: Luqmanul Hakim pernah menasihati anaknya dengan berkata: “Wahai anakku! Janganlah kamu menunda taub4t, sesungguhnya kema4tian akan datang secara tiba-tiba…” (Riwayat al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman – 6802)

Marilah kita sama-sama memohon kepada Allah SWT supaya mengurniakan kepada kita kem4atian dalam khusnul khatimah sebagaimana yang selalu didoakan oleh salafus soleh: “Ya Allah sudahilah bagi kami dengan sebaik-baik kesudahan dan janganlah Engkau tamatkan ke atas kami dengan seburuk-buruk kesudahan.”

Sumber: Al-Kafi Li al-Fatawi, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan via hmetro

sumber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.