Menyedihkan… Detik-detik Terakhir Naya Rivera Sebelum Tenggelam Didedahkan

Punca kematian Naya Rivera akhirnya didedahkan. Pemeriksa Perubatan Wilayah Ventura mengeluarkan hasil autopsi lengkap Naya hampir dua bulan selepas kematiannya. Yang pasti, Naya Rivera mati akibat lemas.

Dari laporan ChannelNewsAsia, ia terungkap beberapa detik-detik sebelum Naya hilang di dalam air. Nampaknya, Naya Rivera telah menolong anaknya naik ke bot dan menjerit meminta tolong. Kakitangan perubatan juga mendedahkan tiada kaitan dengan pengambilan alkohol atau bunuh diri akibat kematiannya.

Dari laporan itu, anak lelaki Naya Rivera, Josey, memberitahu ayahnya, Ryan Dosey bahawa mereka telah menghitung ‘1, 2, 3’ sebelum akhirnya melompat ke tasik dari bot sewaan mereka pada 8 Julai 2020.

Tidak lama setelah masuk ke dalam air, Josey mengatakan ibunya menghantarnya kembali ke kapal. Setelah berjaya naik, budak lelaki berusia empat tahun itu melihat Naya Rivera meminta pertolongan dan mengangkat tangannya sebelum akhirnya hilang.

“Dia membantunya masuk ke dalam kapal dan kemudian dia mendengar (Naya) berteriak ‘tolong’ dan dia mengangkat tangannya ke udara. Dia kemudian menghilang ke dalam air,” tulis laporan penyelidikan.

Dalam laporan itu, juga dinyatakan bahawa Naya Rivera dalam keadaan sihat dan bahkan boleh dikatakan sebagai perenang yang baik.

IKLAN

Lelaki yang menyewa kepadanya bot tersebut mengatakan bahawa dia tidak mahu mengambil jaket keselamatan, tetapi dia tetap meletakkannya di dalam bot.

Namun, Naya mempunyai riwayat penyakit vertigo, yang semakin teruk ketika berada di perairan. Vertigo merupakan gejala dimana diri sendiri atau sekeliling terasa sedang berputar dan terjadi secara tiba-tiba.

Naya dimasukkan ke hospital kerana penyakit itu sebelum kematiannya.

Kakitangan perubatan juga mengesahkan bahawa penyebab kematian Naya Rivera masih lemas dan cara dia mati dianggap sebagai kemalangan.

Toksikologi

Mengenai toksikologi atau bahan kimia, Pemeriksaan Perubatan Venture juga menunjukkan bahawa tahapnya rendah. Diduga bahawa dia hanya sempat minum White Claw di atas kapal.

“Rivera mempunyai kadar amfetamin rendah (Adderall, Dexedrine), diazepam, etanol dan phentermine (penekan nafsu makan) di dalam sistemnya dan juga kafein, ketika dia meninggal dunia. Kepekatan alkohol dalam darahnya adalah 0.016 dan dipercayai bahawa dia meminum White Claw ketika di kapal,”- kata laporan itu.

Pihak berkuasa juga mendedahkan barang-barang yang dijumpainya di kapal ketika Josey ditemui sendirian. Barang-barang ini termasuk telefon bimbit, jarum suntik, beberapa minuman dalam tin dan makanan.

IKLAN

“Telefon bimbit, jarum suntik dengan cairan merah jambu, ID, dan slip preskripsi yang mengandungi amfetamin dijumpai di dompetnya. Tiga tin 12-ons alkohol White Claw terletak dekat dengan begnya.  Terdapat beg makanan di bangku berhampiran bahagian depan kapal,”- kata laporan siasatan.

Sebelumnya, Naya Rivera dinyatakan hilang ketika menaiki bot dengan anaknya di Lake Piru, California pada 8 Julai 2020. Pada masa itu, para petugas merasa curiga kerana Naya tidak mengembalikan kapal yang disewanya di luar jadual yang dipersetujui. Ketika dikesan, pegawai mendapati Josey tidur sendirian di atas bot.

Mayat bintang Glee hanya ditemui di timur laut berhampiran permukaan air dengan kedalaman air antara 35 dan 60 meter setelah lima hari tepat pada hari Isnin pagi, 13 Julai 2020. Dua minggu selepas kematiannya, pada 24 Julai 2020, Naya dikebumikan di Forest Lawn Memorial Park, Los Angeles. Dia dikebumikan di kompleks pengebumian selebriti Hollywood seperti Nipsey Hussle, Liberace dan Paul Walker.


sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.