Perdana Menteri Baharu Malaysia 2020

Ketika ini, seluruh rakyat Malaysia sedang kebingungan dan tertanya-tanya dengan senario politik yang sedang bergolak dan tertanya-tanya siapakah bakal Perdana Menteri baharu yang akan menggantikan Tun Mahathir yang telah meletakkan jawatan.

Perdana Menteri Baharu Malaysia 2020

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin sebelum ini telah mengumumkan Bersatu keluar PH, begitu juga Azmin yang mengumumkan beliau dan 10 ahli parlimen PKR lain keluar dari parti serta meninggalkan PH bagi membentuk blok bebas di parlimen.

Dan tanpa ahli parlimen Bersatu yang memegang 26 kerusi dan Mohamed Azmin Ali serta 10 lagi ahli parlimen yang setia kepada Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu, PH kini hanya mempunyai 102 kerusi. Bagaimanapun, langkah seterus PH untuk membentuk kerajaan masih tidak jelas.

Senario yang mungkin berlaku menunjukkan bahawa pakatan yang bakal ditubuhkan untuk menggantikan PH masih tidak mempunyai kerusi yang mencukupi untuk mendapat 112 majoriti daripada 222 kerusi parlimen.

Sebagai contoh, sekiranya Bersatu serta kumpulan Azmin berpakat dengan Umno dan PAS, mereka hanya mempunyai 94 kerusi.

Namun, sekiranya pakatan itu turut disertai parti-parti negeri dari Sabah dan Sarawak, pakatan itu akan mampu membentuk kerajaan baru dengan majoriti selesa yang memegang 126 kerusi.

Pakatan itu juga akan bertambah kukuh sekiranya tiga ahli parlimen dari MCA dan MIC turut serta, menjadikan jumlah kerusi mereka 129.

Bagaimanapun, senario itu dilihat sukar kerana ia memerlukan Gabungan Bersatu Sabah dan Gabungan Parti Sarawak bekerjasama dengan PAS, dan mengenepikan perbezaan ideologi mereka.

Tanpa PAS, pakatan itu cuma mempunyai 111 kerusi, satu kerusi kurang untuk membentuk majoriti.

Untuk menambah sokongan, pakatan itu juga boleh menarik ahli parlimen PKR lain, atau ahli parlimen Amanah, namun senario itu tidak dapat disimulasikan buat masa ini kerana belum ada petunjuk ia akan berlaku, juga dibuat dengan tanggapan tiada ahli DAP akan meninggalkan PH.

Apa terjadi jika tiada pihak peroleh majoriti?

Bubar Parlimen 2020

Simulasi ini menunjukkan kemungkinan “parlimen tergantung” kerana tiada parti atau gabungan parti yang mempunyai majoriti jelas di parlimen.

Sekiranya parti-parti yang terlibat tidak berunding dan mencapai persetujuan untuk membentuk pakatan, perdana menteri perlu menasihat Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan parlimen, bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum.

Namun, Seri Paduka mungkin menggunakan budi bicaranya untuk menolak cadangan perdana menteri dan mengarahkan parti politik terus berunding dan mencapai persetujuan.

Dalam keadaan itu sekali pun, menurut Artikel 55(2) Perlembagaan Persekutuan, Agong mempunyai hak membubarkan parlimen. Pilihan raya umum perlu menyusul.

‘Kingmaker’ Sabah, Sarawak kemuka syarat pada PH

Sejumlah 56 anggota parlimen dari Sabah dan Sarawak bersedia untuk memainkan peranan penentu ‘king maker’ dalam keadaan kerajaan Pakatan Harapan runtuh.

Sumber PH mendakwa kehadiran PAS dalam gabungan baru politik yang digerakkan bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali mungkin menjadi penghalang.

Menurut sumber lagi, kedua-dua kumpulan MP itu telah menyatakan syarat kerjasama mereka dalam gabungan baru politik itu.

“Shafie Apdal tidak mahu Bersatu terlibat di Sabah yang merupakan tawaran yang lebih mudah untuk dicapai bersama Anwar.

“Apa yang lebih sukar untuk dirundingkan ialah Gabungan Parti Sarawak mahu kerusi timbalan perdana menteri dan lebih banyak hak di bawah perjanjian MA63.

“Mereka juga akan menggesa diwujudkan keadaan pembangkang sifar di Sarawak,” kata sumber itu.

GPS mempunyai 18 MP, manakala parti Warisan pimpinan Shafie dan sekutu Upko mempunyai 10 MP. Jumlah MP ini membolehkan mereka mengemukakan tuntutan kepada kedua-dua belah pihak.

Pemimpin GPS, James Masing, yang mengetuai Parti Rakyat Sarawak ketika ditanya mengenai kerjasama dengan PAS berkata, “Saya fikir kita lebih selesa dengan PAS berbanding keangkuhan DAP.”

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad juga telah menyerahkan peletakan jawatannya kepada Yang di-Pertuan Agong.

Beliau juga melepaskan jawatannya sebagai pengerusi Bersatu, yang mempunyai 26 anggota parlimen.

Terdahulu Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin mengumumkan partinya keluar daripada PH.

Langkahnya diikuti oleh timbalan presiden PKR, Azmin Ali yang mengetuai 10 orang MP keluar parti.

Dengan PH kehilngan 37 MP, kedua-dua gabungan pro Azmin dan Anwar cuba mendapatkan sokongan anggota parlimen dari Malaysia Timur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.