Tag Archives: tadika

Budak Tadika Disambut Dengan Tarian Tiang!

Selalu kalau hari pertama persekolahan, time perhimpunan tu pelajar kena dengar ucapan pengetua atau mungkin ice breaking kenalkan cikgu baru ke kan? Tapi pelajar kecil di sebuah tadika dekat China ni bukan kena dengar but terpaksa tonton sesuatu yang tak disangka-sangka! Satu video viral di internet menunjukkan kanak-kanak sekolah tadika tu yang berusia 3 hingga 6 tahun dipersembahkan dengan tarian tiang! Kalau dah …

Read More »

KEJAM! Di Sebabkan Ibubapa Tak Dapat Bayar Yuran, budak tadika Dikurung

NEW DELHI – INDIA Sekurang-kurangnya 16 murid tadika didakwa dikurung di bahagian ruang bawah tanah sebuah sekolah di Delhi, gara-gara ibu-bapa mereka gagal menjelaskan yuran kepada pihak pentadbiran. Kejadian itu berlaku di sekolah perempuan di daerah Hauz Qazi, awal minggu ini. Ibu-bapa murid terbabit mendakwa anak-anak mereka dikurung dari jam 7.30 pagi sehingga 12.30 tengah hari dalam suhu panas yang …

Read More »

Cikgu Ni Ada 6 Tip Untuk Anak Happy & Mama Cool Di Hari Pertama Ke Tadika!

Tentunya ibu bapa yang pertama kali ingin menghantar anak ke sokolah tadika akan berasa berdebar bukan? Lebih-lebih lagi kita sebagai ibu bapa merasakan anak-anak yang berumur 5 atau 6 tahun ini masih kecil lagi dan tidak pandai mengurus diri. Bermacam-macam persoalan berlegar difikiran, adakah anak kecil kita boleh membiasakan diri di hari pertama di sekolah nanti?  Mungkin menangis ke dia …

Read More »

Kajian: Hanya Kanak-kanak Divaksin Sahaja Dibenarkan Daftar Belajar Ke Tadika

KUALA LUMPUR – Menteri Kesehatan Malaysia, Datuk Seri Dr S Subramaniam mengatakan, Pemerintah kini sedang mengkaji untuk mengizinkan hanya anak-anak yang divaksin lengkap saja mendaftar untuk belajar di TK, lapor Berita Harian. Menurut Subramaniam, keputusan apakah ingin menerapkan aturan itu atau sebaliknya hanya akan diputuskan setelah menerima umpan balik dari segi penerimaan rakyat. "Metode yang kita sedang kaji ini dipraktekkan …

Read More »