Terkini: Semua Sekolah Seluruh Negara Ditutup Mulai Esok, Kembali Sekolah Bermula 20 Januari 2021

Merujuk kepada ucapan yang disampaikan secara langsung, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memutuskan untuk menutup semua sekolah di seluruh negara mulai esok hingga hari terakhir persekolahan pada 17 dan 18 Disember.

Menteri Kanan (Pendidikan) Radzi Jidin berkata, untuk sekolah dalam Kumpulan A, sesi persekolahan berakhir pada 17 Disember, sementara untuk Kumpulan B pada 18 Disember.

Sekolah di negeri Pahang, Kelantan, Perlis, dan Sarawak yang tidak dikenakan perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (PKPB) juga ditutup sehingga akhir tahun. Langkah ini diambil untuk membantu usaha Pemerintah untuk memutuskan rangkaian penularan wabak COVID-19.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan pelaksanaan PKPB di seluruh negara kecuali Kelantan, Pahang, Perlis dan Sarawak untuk mengekang penyebaran gelombang ketiga Covid-19 hingga 6 Disember.

Pembelajaran Berasaskan Rumah

Dalam tempoh penutupan tersebut, proses pengajaran dan pembelajaran akan diteruskan dalam Pembelajaran Berasaskan Rumah mengikut kesesuaian guru dan pelajar. Pentadbir sekolah perlu memastikan bahawa guru dan pelajar melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah. Dalam tempoh ini juga, guru mesti tinggal di tempat kerja masing-masing.

Kembali ke sekolah pada Januari 2021 secara beransur-ansur.

Kredit foto: Aminah Mat Yusoff Yusoff
Seperti dalam Kalendar Istilah dan Cuti Sekolah 2021 yang telah diumumkan sebelumnya, penggal persekolahan bermula pada 20 Januari 2021. Semua pelajar sekolah rendah akan memulakan sesi persekolahan secara bersemuka pada tarikh tersebut.

Untuk sekolah menengah, pelajar Tingkatan 1, Tingkatan 4, Tingkatan 5 dan Tingkatan 6 serta semua pelajar Sekolah Menengah Vokasional akan memulakan sekolah secara bersemuka
pada tarikh yang sama.

Sementara itu, pelajar Tingkatan 2 dan Tingkatan 3 akan memulakan sesi persekolahan pada tarikh yang sama tetapi dalam Pembelajaran Berasaskan Rumah mengikut kesesuaian guru dan pelajar. Mereka akan kembali ke sekolah untuk sesi pembelajaran tatap muka pada 8 Mac 2021.

Menangguhkan Peperiksaan

Dengan mengambil kira keadaan semasa, KLH telah memutuskan untuk mengubah tarikh pemeriksaan. Peperiksaan SPM / SVM / STAM akan bermula pada 22 Februari 2021.

Sementara itu, Peperiksaan STPM akan bermula pada 8 Mac 2021. Perincian semua peperiksaan awam ini akan diumumkan dalam masa terdekat.

Perkara ini disampaikan oleh Menteri Pendidikan Kanan oleh YB Dr. Mohd Radzi Md Jidin sebentar tadi.

Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.